Pálenka se sladkou vůní hrušek
Také máte rádi hrušky? Zejména ty české vynikají skvělou chutí a nezaměnitelným aroma. Právě proto výrobci destilátů stále častěji využívají toto oblíbené ovoce k pálení destilátů. Metodou dlouhodobých zkoušek (a možná, že i omylů) se přišlo na to, že u Čechů bude na jedné z prvních příček v oblíbenosti kralovat destilát Hruškovice Williams https://www.lihovarek.cz/hruskovice/ullersdorf-hruskovice-williams/.
- Jak už je z názvu patrné, na počátku byla hruška Williamsova, která patří do kategorie takzvaných máslovek.
Výroba této stále oblíbenější pálenky je tak trochu tajemná.Což jistě k tomuto lahodnému moku patří.
- Zraje totiž ve slepení starého mlýna při stálé teplotě patnáct stupňů.
- Pomalu kvasí a dozrává a během tohoto procesu se veškeré aromatické látky spojí do jedné neuvěřitelné parády.
Na výrobu pálenky jsou zapotřebí pouze stoprocentně zralé plody. Jestliže jsou mírně přezrálé, tím lépe pro pálenku a později i pro nás. Plody, které jsou nahnilé, se pochopitelně do sudů nedostanou.
- Zlaté, voňavé a šťavnaté plody se rozdrtí na pyré a pak může celý proces započít.
- Pomalu, aby se něco neuspěchalo.
Nesmí dojít k žádné chybě
Dalším bodem celého procesu je samotná destilace. Velice citlivá záležitost. Stačí docela malá odchylka a jedinečné vlastnosti destilátu budou ztraceny.
- Stále ale ještě není hotovo.
- Je nutné nechat čerstvou hruškovici odpočívat v nerezových nádobách.
- Uležet se nechává po celý další rok.
Klasické sudy se pro tento proces nevyužívají. Mohly by narušit a ovlivnit hruškové aroma.
- Výborné ovoce z podhůří Jeseníků.
- Ideální prostory pro kvašení.
- Přesný odhad pro určité doby celého procesu.
To vše dělá z Hruškovice Williams dokonalý zážitek.Hruškovice se stává stále více oblíbenou pozorností pod vánoční stromeček i k různým radostným událostem. Pálenka z hrušek „williamsek“ obsahuje padesát dvě procenta alkoholu.