Tekuté švestky
Zejména mezi muži, je nejoblíbenějším způsobem, nalít švestky do lahví.
Postup je velice jednoduchý.
1) Nejprve přesvědčíme partnerku, že tolik povidel, co by z tohoto množství vzniklo, nemůžeme nikdy ujíst. A že jí tím ušetříme práci.
2) Nasbíráme ovoce, které nesmí být nahnilé nebo pokryté plísní. Někteří znalci říkají, že nejlepší je to hodně zralé, ve kterém už se usídlili nájemníci. Věc názoru a žaludku.
3) Ovoce pečlivě očistíme od trávy a podobných nečistot.
A nyní stojíme na pomyslném rozcestí. Necháme si švestky vykvasit doma nebo je povezeme do palírny?
– Jestliže zvolíme druhou možnost, máme v podstatě hotovo.
– Počkáme, až za nás celý proces vykonají v palírně a jen si dojedeme pro výsledek.
Nejen krb, zahřeje
Jestliže si chceme kvas na slivovici připravit sami, musíme se nejprve vybavit.Není to nijak složité, ani nákladné.
a) Pořídíme si kvasnou nádobu.
– Je to většinou soudek, dřevěný nebo plastový, který má buď kvasnou zátku nebo ho necháme mírně poodkrytý.
– Hlavně pozor na hmyz, který bude lákán vůní kvašeného ovoce.
b) Zvolíme místnost, ve které neklesá teplota pod patnáct stupňů.
– Nižší teplota zastavuje kvasný proces.
– Příliš vysoká ho urychluje a slivovice ztrácí svou budoucí vůni.
c) Přibližně po pěti týdnech nahlédneme do soudku.
– Pokud na nás zírá kvasný koláč, který se snaží zmizet pod hladinou, je hotovo. Raději ho odstraníme.
Nyní je náš polotovar připravený k dalšímu zpracování. Naložíme a odvezeme do nějaké osvědčené palírny. Nechceme přeci, aby nám naše dílo pokazil nějaký nedouk. Tři hodinky si počkáme a vezeme si domů slivovici, se kterou se ještě téhož večera pochlubíme svým sousedům, tak jak to oni dělají každým rokem. Věřte, že ta Vaše bude ale stoprocentně nejlepší. A kolik vlastně této tekutiny získáte? Za každých deset kilogramů jeden litr.